Inloggen
Kennisbank

Overige niet-fiscale wijzigingen 2025

15 jan 2025

Naast het spervuur aan fiscale wijzigingen, wijzen we je ook graag op enkele andere wijzigingen in 2025 die relevant zijn voor jouw praktijk.

Gewijzigde rente DUO-leningen

Hoewel de correctietabel in de Trhk gelijk gebleven is (behoudens tekstuele aanpassingen), kan de impact van DUO-leningen op de leencapaciteit toch wijzigen. Dat is dan een gevolg van een gewijzigde rente op die leningen. Voor wie de rentevaste periode van de DUO-schuld in 2025 afloopt, of wie dit jaar begint met aflossen, gelden de volgende rentes:

  • 35-jarige aflossingsduur (SF35): 2,57% (2024: 2,56%)
  • 15-jarige aflossingsduur (SF15): 2,21% (2024: 2,95%)

Kleine wijziging en een verduidelijking V&N NHG 2025

Allereerst wijzigt NHG de eis dat taxateurs ‘plaatselijke bekendheid’ moeten hebben. NHG volgt daarmee een wijziging bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). De wijziging was ingegeven vanwege een opmerking daarover van de Autoriteit Consument en Markt, die vond dat de huidige voorwaarde de marktwerking mogelijk belemmert.  

Ten tweede legt NHG de nieuwe kwijtscheldingsregeling bij consumenten met partners nader uit. Sinds 2025 geldt het vangnet ook als de consument die een woning met NHG gefinancierd heeft, een partner heeft die een ongewenste inkomensterugval heeft. NHG legt in een apart artikel uit, wie er onder ‘partner’ verstaan wordt in deze regeling.

Let op: de uitbreiding van deze kwijtscheldingsregel, moet niet verward worden met de toegevoegde norm D.1.2.2 over erfgenamen. In die nieuwe norm staat de optie dat erfgenamen de NHG-lening kunnen voortzetten, ook als zij voorheen nog niet bekend waren bij NHG. Daarvoor gelden diverse voorwaarden. En een erfgenaam is een ander begrip dan een partner.

NRVT vervangt Bureauwaardering voor Hybride waardering

NRVT heeft, toen hybride taxaties werden toegestaan, de Bureauwaardering ingevoerd als optie. Die was weinig succesvol, omdat de tegenhanger de Desktoptaxatie goedkoper bleek. NRVT heeft nu gekozen voor een vergelijkbare werkwijze als de Desktoptaxatie in de vorm van de Hybride waardering. Dat is een combinatie van een Modelwaarde en de beoordeling hiervan door een Register-Taxateur. NRVT stelt wel diverse eisen aan de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de Modelwaarde als uitkomst van de Hybride waardering. 

De Hybride waardering is mogelijk voor hypothecaire kredieten (het aangaan of wijzigen ervan) op woningen voor eigen gebruik.

Toetsrente en wettelijke rente

De toetsrente voor hypothecaire kredieten met een rentevaste periode korter dan 10 jaar, blijft in elk geval het eerste kwartaal van 2025 op 5%.

De wettelijke rente verandert wel. Die was in 2024 nog 7%, maar is sinds 2025 weer een procentpunt gedaald tot 6%. Dat betekent dat de maximale kredietvergoeding uitkomt op 14% (wettelijke rente + 8%). Voor hypothecaire kredieten heeft dit geen gevolgen, maar voor consumptieve kredieten kan dat wel het geval zijn.

Wijzigingen ISDE en SVVE

Er zijn veel subsidieregelingen. De bekendste daarvan zijn de ISDE en de SVVE. In beide regelingen wijzigt het een en ander. Die wijzigingen vind je onder de links hierboven. In grote lijnen zijn het vooral verbeteringen en uitbreidingen van technische aard. Ook zijn veel subsidiebedragen verhoogd. De voorwaarden voor ISDE of SVVE zijn steeds meer gelijkluidend.

Twee belangrijke verschillen, zijn:

  • SVVE-subsidie moet vooraf worden aangevraagd, ISDE-subsidie achteraf.
  • De SVVE biedt ook subsidie voor advies, onderzoek en (bouw)begeleiding en ISDE niet. De SVVE-subsidie daarvoor wordt in 2025 uitgebreid.

Definitief einde salderingsregeling in 2027

Op 17 december 2024 stemde de Eerste Kamer in met de afschaffing van de salderingsregeling op 1 januari 2027. Daarvoor in de plaats wordt wel wettelijk geregeld dat zonnepaneelhouders een ‘redelijke vergoeding’ moeten krijgen voor hun opgewekte en aan het net geleverde stroom. De eerste drie jaar (2027 tot en met 2029) is die redelijke vergoeding minstens 50% van de stroomprijs bij afname van stroom.

De afschaffing zal betekenen dat de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 50% langer wordt, van zo’n 7 jaar naar iets meer dan 10 jaar.