
Hoge Raad oordeelt anders over regresrecht en huwelijk
In onze Nieuwsbrief van februari 2025 vatten wij een conclusie van de Procureur-Generaal van de Hoge Raad samen.
Bij SEH vind je regelmatig nieuwe artikelen over actuele en relevante onderwerpen die ertoe doen in jouw werk als financieel adviseur. Op zoek naar iets specifieks? Typ een trefwoord in en ontdek direct alle artikelen die daarbij aansluiten.
In onze Nieuwsbrief van februari 2025 vatten wij een conclusie van de Procureur-Generaal van de Hoge Raad samen.
De Adviespocket 2025 is hét compacte naslagwerk met alle actuele fiscale cijfers, normen en regelgeving voor financieel adviseurs. Voor het eerst is de pocket ook als digitaal bladerbaar magazine beschikbaar: overzichtelijk, handig en altijd binnen handbereik.
SEH brengt met trots een nieuwe uitgave van Erkend, het dagblad voor erkend financieel adviseurs. In deze editie vindt u inspirerende praktijkverhalen, verdiepende artikelen en relevante ontwikkelingen binnen het vakgebied. Laat u informeren én inspireren door collega-adviseurs en blijf op de hoogte van wat speelt binnen de branche.
Op 14 maart 2025 kwamen er twee berichten rondom box 3. In de Staatscourant werden de definitieve forfaitaire rendementen in 2024 over spaartegoeden en schulden gepubliceerd. Daarnaast werd het wetsvoorstel Wet tegenbewijsregeling box 3 geopenbaard.
Op 17 november 2020 nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel “Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen” aan. Twee maanden later deed de Eerste Kamer hetzelfde. Er werd alleen wel een motie aangenomen waarmee het onderdeel ‘bedrag ineens’ uitgesteld werd omdat de effecten ervan nog te onduidelijk waren. Die motie moest ertoe leiden dat het bedrag ineens pas op 1 januari 2023 zou ingaan. Sindsdien is dit wetsonderdeel herhaaldelijk uitgesteld. Dat gebeurt nu opnieuw.
Wanneer een echtpaar met een gezamenlijke woning besluit te scheiden, probeert vaak één van de ex-partners de woning te behouden. Dit lukt niet altijd, waardoor de woning verkocht moet worden. Bij de verkoop wordt de overwaarde verdeeld tussen de ex-partners en dit geldt ook voor het fiscale concept van de eigenwoningreserve.
Veel Nederlanders ontdekten in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw de mogelijkheid om iets extra’s te regelen voor de oude dag via lijfrenteverzekeringen. Veel van die verzekeringen zijn al geëxpireerd, of gaan binnen afzienbare tijd expireren. Een mooie kans voor de financieel adviseur om de klant daarbij te begeleiden.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft een standpunt geformuleerd over de situatie dat iemand voor een nieuwbouwwoning in aanbouw een bouwdepot en lening aangaat bij een andere partij dan een ‘administratieplichtige’ zoals een bank. Een ‘administratieplichtige’ partij is een partij die verplicht is gegevens met de belastingdienst te delen.
Het Gerechtshof Den Haag (het Hof) heeft een opvallende uitspraak gedaan in een zaak over het lage tarief in de overdrachtsbelasting. De conclusie, die is gepubliceerd op 25 februari 2025, is dat iemand die een huis koopt, maar daar pas veel later zelf in gaat wonen, toch in aanmerking komt voor het verlaagde tarief (2%) in plaats van het standaardtarief (van 10,4% in 2025).
Op 26 februari 2025 waarschuwde de AFM voor grove onderschatting van het funderingsrisico door huiseigenaren. Het is niet de eerste waarschuwing van de AFM. De AFM gaf in 2023 al aan dat klimaatrisico’s (waar zij funderingsrisico’s onder scharen) onvoldoende zijn ingeprijsd in woningprijzen.
Sinds 1 januari 2019 maken de Toetskaders voor de Inkomensverklaring Ondernemers (IKV) officieel deel uit van de Voorwaarden en Normen van NHG. Via een IKV kunnen zelfstandig ondernemers (mits zij minimaal 12 maanden actief zijn) hun toetsinkomen laten vaststellen om te bepalen of zij in aanmerking komen voor een hypothecair krediet met NHG.
Eerder informeerden wij je over de nieuwe UPO-modellen 2025, bestaande uit twee varianten: het huidige model voor pensioenregelingen die nog niet overgegaan zijn op de Wet toekomst pensioenen (Wtp) en het nieuwe Wtp-model. Nu is daar een extra variant bij gekomen: het TUPO.
Op 12 februari 2025 maakte het Nationaal Warmtefonds bekend dat de voorwaarden voor de Energiebespaarlening (EBL) ten behoeve van zonnepanelen en een thuisbatterij zijn aangescherpt.
Het Centraal Planbureau (CPB) onderzocht hoe het inkomen van mensen in Nederland verandert in de vijf jaar na een life-event.
Begin maart krijg je als Erkend Financieel Adviseur weer de SEH-Adviespocket. Daarin staan alle relevante cijfers en regels van het nieuwe jaar. We geven je hier alvast een beknopt overzicht van de belangrijkste definitieve fiscale wijzigingen in 2025.
In 2018 is de Wet verbetering functioneren VvE’s (Wbf VvE) in werking getreden. Met die wet werd onder meer de verplichting vastgelegd dat een VvE jaarlijks ten minste 0,5% van de waarde van het gebouw moest reserveren. Als alternatief daarvoor mag de VvE een Meerjarig Onderhoudsplan (MJOP) hebben, dat maximaal 5 jaar oud is en betrekking heeft op een periode van 10 jaar.
Het in kaart brengen van de financiële gevolgen van echtscheiding, blijft een lastig thema. Niet alleen voor jou als Erkend Financieel Adviseur, maar voor alle betrokkenen. Niet voor niets vechten ex-echtgenoten regelmatig tot de hoogste rechter om hun gelijk te halen.
Jaarlijks publiceert het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) een update over de staat van de volkshuisvesting. Op 20 januari 2025 is de uitgave over 2024 gepubliceerd.
Minister Eelco Heinen van Financiën publiceerde op 20 januari 2025 zijn Visie op de financiële sector. Je mag je daar als Erkend Financieel Adviseur door aangesproken voelen, want jij bent onderdeel van die financiële sector.
Er zijn enkele ontwikkelingen rondom lijfrenten, die we in een artikel samenvatten. Allereerst gaan we in op een Kennisgroepstandpunt over de optie om een uitkerende lijfrente alsnog om te zetten in een uitgestelde lijfrente. Daarna vatten we een verzameling Vragen en Antwoorden van diezelfde Kennisgroep samen over de afwikkeling van lijfrenten bij echtscheiding.