Inloggen
Kennisbank

Wijs klanten op rookmelderplicht

16 jun 2022

Vanaf 1 juli 2022 moeten huizenbezitters verplicht rookmelders hebben. Op elke verdieping moet minstens één werkende rookmelder aanwezig zijn. Dit geldt ook voor iemand die een kamer in zijn huis verhuurt (dan moet er in die kamer een aparte rookmelder zijn) of een verhuurder die zijn hele woning verhuurt. Voor nieuwbouwwoningen geldt de plicht al sinds 2003: dus alle woningen die de afgelopen 20 jaar zijn gebouwd, hebben al rookmelders.

Op dit moment heeft toch 1 op de 6 huishoudens (17%) nog geen rookmelder, zo blijkt uit onderzoek van Interpolis. Bij woningbranden met dodelijke slachtoffers, blijkt dat hier in 37% van de gevallen in 2021 géén rookmelder was, aldus het Verbond van Verzekeraars. Hierbij vielen vorig jaar 31 doden. Het Verbond adviseerde in 2015 al om rookmelders verplicht te stellen. Uit hun onderzoek bleek toen dat al 70% van de woningen een rookmelder had. Maar ook dat bijna de helft van die rookmelders geen (werkende) batterij meer had. Dan heeft de rookmelder dus niet zoveel zin.

Gevolgen voor huiseigenaar?
Het niet nakomen van de rookmelderplicht heeft nog niet direct gevolgen. Allereerst kan de overheid natuurlijk niet achter uw voordeur of die van uw klant controleren of u zich wel houdt aan de rookmelderplicht. Maar ook als het mis zou gaan, zijn er nog niet altijd extra negatieve gevolgen. Een brand heeft bijna altijd zeer grote gevolgen. Verzekeraars hebben tot nu toe meestal nog geen aanpassingen gedaan in hun dekkingen. Ook zonder rookmelder blijft brandschade dus gedekt. Het kan in de toekomst wel zo zijn dat verzekeraars de dekkingsvoorwaarden aanscherpen.

Waarschuwing toch op zijn plaats
Het kan anders worden als u verhuurder bent en er breekt brand uit in een door u verhuurd pand. Als daarbij de huurder gewond raakt of erger, terwijl er geen rookmelder aanwezig is, dan zou u medeaansprakelijk kunnen worden gesteld. In hoeverre een verhuurder aansprakelijk is in een dergelijk geval, zal jurisprudentie uiteindelijk uitwijzen. Maar het is natuurlijk beter om dit te voorkomen.

Adviseer al uw klanten dus om te voldoen aan de rookmelderplicht, al was het maar om de eigen veiligheid. En als uw klant aangeeft er al voldoende te hebben, laat ze dan kijken of de batterij nog werkt.