Inloggen
Kennisbank

AFM: adviessoftware is ondersteunend, financieel advies blijft taak van adviseur

08 jul 2021

De AFM deed onderzoek naar een aantal veelgebruikte softwarepakketten voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV’s). De conclusie daaruit is dat de adviseur, hoe goed de software ook in elkaar zit, toch uiteindelijk degene is die een passend advies geeft.

Dat is een geruststellende conclusie voor elke adviseur, ongeacht het vakgebied. De AFM ziet dit ook zo: de conclusies gelden voor financieel advies in brede zin. “Goed advies blijft het terrein en de eindverantwoordelijkheid van de financieel adviseur”, aldus de AFM. Op basis van het onderzoek komt de AFM met aandachtspunten voor financieel adviseurs die met adviessoftware werken.

  1. Onderzoek goed op welke manier de software u precies ondersteunt, en wat u verder zelf moet doen om tot een goed advies te komen en invulling te geven aan de wettelijke eisen.
  2. Zorg altijd voor goede schriftelijke onderbouwing van de adviezen die u geeft. Adviessoftware is gericht op het vastleggen van keuzes, maar vaak niet op de onderbouwing.
  3. Let op goede dossiervorming bij het geven van advies, bij veel pakketten moet dat handmatig gebeuren.
  4. De leverancier van de adviessoftware zorgt doorgaans voor opslag van klantgegevens in de cloud. Verzeker u ervan dat de klantinformatie daar goed beveiligd is, bijvoorbeeld door naar certificeringen te vragen, zoals ISO 27001. En maak afspraken over bewaartermijnen en beschikbaarheid van data.

In het rapport over het gebruik van AOV-softwarepakketten staan nog meer aandachtspunten voor financieel adviseurs in de omgang met adviessoftware.