Inloggen
Kennisbank

Minister Hoekstra (Financiƫn) ziet niets in bagatelvoorziening voor kleine hypotheek

15 apr 2019

Minister Hoekstra van Financiën wil de Tijdelijke regeling hypothecair krediet niet aanvullen met een bagatelvoorziening of ‘geen-gezeurbepaling’ voor kleine hypotheken. Hoekstra noemt zo’n voorziening niet verantwoord. VVD-Kamerleden hadden hierom gevraagd na een tv-uitzending van Kanniewaarzijn.

Het tv-programma kaartte eind januari 2019 aan dat ouderen en mensen met een uitkering grote moeite hebben om een heel kleine hypotheek rond te krijgen. Zelfs met heel lage maandlasten willen veel banken deze groep geen hypotheek verstrekken.

Minister Hoekstra stelt dat “bij verantwoorde verstrekking van hypothecair krediet zowel naar woningwaarde (LTV) als naar inkomen wordt gekeken (LTI). Het is niet verantwoord om aanvullend een bagatelvoorziening in de Tijdelijke regeling hypothecair krediet op te nemen omdat de woningwaarde geen inzicht biedt in het inkomen of de hypotheeklasten van de consument, terwijl inzicht hierin nodig is om te bepalen of de consument de lasten kan dragen”.

Maatwerk biedt volgens de bewindsman wel een oplossing voor deze gevallen. Bij langdurig stabiele hypotheeklasten en een substantiële overwaarde kan het volgens Hoekstra verantwoord zijn om te toetsen op de werkelijke lasten. Hij wijst erop dat een hypotheekadviseur of geldverstrekker in kaart kan brengen of een hypotheek getoetst op werkelijke lasten haalbaar en passend is.