Inloggen
Kennisbank

Doe mee aan de SEH Eigenwoning Challenge en verdien 3 B-punten!

15 aug 2023

De eigenwoningregeling is en blijft complex. Als vervolg op de themabijeenkomsten over de eigenwoningregeling organiseert de SEH dit najaar de SEH Eigenwoning Challenge!

Kunt u met volle overtuiging zeggen dat u de eigenwoningregeling volledig beheerst? Als Erkend Financieel Adviseur blijft het enorm belangrijk om voldoende kennis te hebben over de fiscale basisregels rondom de eigen woning. Alleen als u deze basisregels goed begrijpt, kunt u uw klanten een advies geven waarop ze kunnen bouwen.

Om uw kennis te verhogen en uw adviespraktijk te versterken, nodigen wij uit om u in te schrijven voor de SEH Eigenwoning Challenge.

Wat kunt u verwachten? 

In eerste week van september, oktober en november ontvangt u per mail uw ‘’uitdaging”: Een e-learning met een kennisquiz, waarbij u kunt nagaan hoever uw kennis reikt op het gebied van de eigenwoningregeling. U krijgt uitleg over de belangrijkste onderwerpen van de eigenwoningregeling, voorzien van voorbeelden over veel voorkomende situaties in de adviespraktijk. Van heel basaal tot iets gecompliceerder.

Weet u waarom u bepaalde informatie aan uw klant moet vragen om het juiste advies te kunnen geven? Wat zijn consequenties van bepaalde keuzes? Zijn er eigenlijk wel keuzes? In de Challenge worden ook tips gegeven voor het vastleggen van het hypotheekadvies in het adviesrapport.

Meer dan alleen kennisoverdracht

U kunt drie achtereenvolgende maanden oefenen met deze materie. U doet dit gewoon thuis op uw computer en op een zelfgekozen tijdstip. U ontvangt in de kennisquiz gelijk een terugkoppeling op uw antwoorden. Zo vergroot u direct uw kennis en weet u ook waarom uw antwoord wel of niet correct was!

De SEH Eigenwoning Challenge is een goede aanvulling op onze eerder gehouden Themabijeenkomsten, maar de Challenge is ook uitermate geschikt voor adviseurs die hier niet aan hebben deelgenomen. Dit is uw de kans om uw kennis te checken, te verdiepen en uw concurrentievoordeel te vergroten.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Module 1 (beschikbaar vanaf 1 september 2023)

 • 1.1. De eigen woning en de eigenwoningschuld
 • 1.2. Verhuisregelingen bij aan- en verkoop en de echtscheidingsregeling
 • 1.3. Oud recht (overgangsrecht en renteaftrek) en nieuw recht (looptijd en aflossingsstand)
 • 1.4. De bijleenregeling en de samenstelling van de hypotheekconstructie
 • 1.5. Gevolgen van een verkeerde toepassing van de aflossingsstand

Module 2 (beschikbaar vanaf 1 oktober 2023)

 • 2.1. Fiscale partners (het partnerbegrip) en anti-misbruikbepalingen
 • 2.2. Wijzigingen per 1 januari 2022 bij partners met een eigenwoningverleden
 • 2.3. Partnerrelaties en adviesmogelijkheden
 • 2.4. Wettelijke regeling (en vergoedingsrechten) en draagplichtovereenkomst 
 • 2.5. Verbreken van de relatie en de gevolgen bij de aankoop van een nieuwe woning

Module 3 (beschikbaar vanaf 1 november 2023)

 • 3.1. Toepassing van een gezamenlijk en individueel aftrekverleden
 • 3.2. Verkoop van de oude woning na aankoop nieuwe woning bij een hogere overwaarde
 • 3.3. Eigendom van de woning verwerven van de partner
 • 3.4. Spelregels met de KEW en de SEW (en de mogelijkheden bij afkoop)
 • 3.5. Tips bij de vastlegging van het advies in het adviesrapport

3 punten voor uw SEH PE

En dat is nog niet alles! Na succesvolle afronding van de SEH Eigenwoning Challenge ontvangt u als Erkend Financieel Adviseur 3 B-punten. Als u al aan de PE-vereisten voor 2023 voldoet, worden deze B-punten doorgeschoven naar 2024. Kortom, deze Challenge is de ideale gelegenheid om uw kennis te vergroten en uw klanten nog beter van dienst te zijn. Wacht niet langer en schrijf u vandaag nog in voor de SEH Eigenwoning Challenge! Klik hier om u aan te melden.

Ja, ik schrijf mij in voor de SEH Eigenwoningregeling!