Minister Eelco Heinen van Financiën publiceerde op 20 januari 2025 zijn Visie op de financiële sector. Je mag je daar als Erkend Financieel Adviseur door aangesproken voelen, want jij bent onderdeel van die financiële sector.
Het goede nieuws is: je mag jezelf op de borst kloppen. De Minister geeft de financiële sector een pluim. Hij wil het sentiment richting de sector dan ook laten kantelen. Al vele jaren staan banken en andere financiële dienstverleners in een te negatief daglicht. Heinen vindt dat dit sentiment positiever moet zijn. De financiële sector, met ruim 220.000 medewerkers, is zeer belangrijk voor de Nederlandse economie. Bovendien willen of verwachten Nederlanders te veel.
We willen lage kosten, maar wel goede service. We willen een hoge spaarrente, en ook betrouwbare banken met een stevige buffer. Maar als die banken dan winst boeken, om aan de buffer toe te voegen, moeten ze zich verantwoorden. Kortom: veel partijen in de financiële sector krijgen niet de lof die ze verdienen.
De financiële sector doet het goed, gezien de complexe wereld waarmee ze te maken heeft. Er zijn wel erg veel regels waaraan wij en andere financiële dienstverleners zich moeten houden. Daarmee steekt Heinen enigszins de hand in eigen boezem voor het langjarig negatieve sentiment richting onze sector. En dat kan beter. Op drie thema’s ziet hij kansen voor verbeteringen:
Wanneer de plannen van Heinen precies impact zullen hebben op de dagelijkse praktijk in de financiële sector, is nog niet precies bekend. Het hangt ook af van de verschillende maatregelen. Zo probeert de minister op korte termijn met diverse stakeholders (waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens) om tafel te gaan om de Wwft-regels te normaliseren. Andere aspecten zijn concreter: banken moeten uiterlijk op 1 april 2025 met een plan komen voor een betere toegankelijkheid.
Ondertussen gebeuren er ook al andere zaken. Zo hebben de BNPL-dienstverleners op 15 januari 2025 hun Gedragscode vernieuwd. Ze proberen daarmee vast te leggen dat hun verdienmodel niet meer alleen gebaseerd is op de hoop dat klanten vergeten tijdig te betalen. Dat doen ze door enkele zinnen toe te voegen aan artikel 12 van de Gedragscode. Die keuze was niet vrijwillig, overigens. Het was een gevolg van een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU van 17 oktober 2024. Ook finfluencers zijn recent door de AFM aangepakt. Twee finluencers zijn beboet omdat ze een illegale vermogensbeheerder promootten.
Een tegenvaller is de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven van 28 januari 2025. In die uitspraak stelt het CBb de ‘Regeling aanpak flitskredieten’ buiten werking. Dat betekent, kort samengevat, dat buitenlandse aanbieders van deze kortlopende kredieten niet gehouden zijn aan de maximale kredietvergoeding (van 14% in 2025).
Veel van de thema’s waar Heinen de financiële sector bij wil helpen, hebben betrekking op banken. Die raken wellicht niet direct jouw praktijk. Toch zal het uiteindelijk ook op jouw werk mogelijk positieve effecten gaan hebben. Allereerst zal je op termijn mogelijk (namens de klant) minder vragen over de herkomst van eigen middelen hoeven beantwoorden.
Ook kan er iets veranderen met betrekking tot de toezichthouders. Heinen gaat namelijk ook in zijn brief in op de toezichtkosten, die in Nederland wel erg hoog zijn en door de sector zelf moeten worden betaald. Hij komt de eerste helft van dit jaar nog met een evaluatie van die kosten en neemt daarin de financiering van de toezichthouders mee. Wellicht betekent dit dat toch weer een deel van de toezichtkosten voor rekening van de Staat zelf komt en niet meer alleen bij de financiële sector.
Een nog langer vergezicht zou kunnen betekenen dat versoepeling van bankregels ook kan leiden tot minder strikte toepassing van de leennormen. Dat staat niet in de brief – maar de strikte acceptatieregels van banken, zijn wel mede ingegeven door de strikte handhaving van (soms overdreven) regels. Als de teugels iets gevierd worden, mogen we dan ook hopen op meer ruimte voor maatwerk? Dat kan namelijk volgens ons prima, juist in het belang van de klant, zonder dat zijn risico’s daardoor onaanvaardbaar groot worden. Een Erkend Financieel Adviseur kan die verantwoordelijkheid prima aan.