Evaluatie wet verbetering functioneren VvE’s

In 2018 is de Wet verbetering functioneren VvE’s (Wbf VvE) in werking getreden. Met die wet werd onder meer de verplichting vastgelegd dat een VvE jaarlijks ten minste 0,5% van de waarde van het gebouw moest reserveren. Als alternatief daarvoor mag de VvE een Meerjarig Onderhoudsplan (MJOP) hebben, dat maximaal 5 jaar oud is en betrekking heeft op een periode van 10 jaar.

Op 20 januari 2025 publiceerde de staatssecretaris Rechtsbescherming (mede namens het ministerie van VRO) een evaluatierapport over de werking van de nieuwe wetgeving.

Sterke stijging MJOP’s

Sinds de invoering van de Wbf VvE is het aantal VvE’s met een MJOP sterk gestegen. Dat lag voor de wetswijziging tussen de 35% en 50%, en nu rond de 88%. Vrijwel alle grote VvE’s hebben een MJOP. Kleinere VvE’s hebben slechts in 40% een MJOP en in plaats daarvan een reservefonds. Dat heeft wel geresulteerd in een stijging met bijna 200% van de VvE-bijdrage: van € 65 per maand in 2010/2012 naar € 190 per maand in 2021.

Dat klinkt positief. Maar de kwaliteit van die MJOP’s zelf, is vaak nog niet goed. Een aanzienlijk deel kijkt geen 10 jaar vooruit, maakt geen (goede) inschatting van de verwachte kosten en/of rekent die niet gelijkmatig toe over de jaren. In 8% was het MJOP ook ouder dan 5 jaar.

Geen bankfinanciering VvE’s

Een ander belangrijk onderdeel van het onderzoek richt zich op het verstrekken van leningen aan VvE’s. VvE’s lenen sinds de invoering van de Wbf VvE vaker, maar alleen via het Nationaal Warmtefonds, SVn of buitenlandse banken (vooral TEN31). Nederlandse banken laten VvE’s dus vrijwel geheel links liggen.

Verduurzaming

Bijna alle VvE-leden gaven aan dat ze verduurzaming belangrijk vonden. Daarom is ook onderzocht of een Duurzaam MJOP (DMJOP) verplicht gesteld moet worden (naast een regulier MJOP). Nu heeft 5% van de VvE’s al een DMJOP. Maar VvE’s hebben die verplichting liever niet.
In een reactie op de evaluatie, geeft de staatssecretaris aan ook niet te voelen voor een verplichting.

Wat kan jij met deze resultaten?

Ruim 17% van alle woningen maken deel uit van een van de 135.000 VvE’s in Nederland. Het financieren van een appartement voor een eigenaar, is vaak geen probleem. Maar als die VvE zelf geld wil lenen voor een verbouwing, onderhoud of verduurzaming, dan lukt dat niet bij Nederlandse banken. Dat komt vermoedelijk doordat elke eigenaar slechts aansprakelijk is voor zijn breukdeel. We hopen dat Nederlandse banken hun beleid herzien. Zie leningen aan VvE’s als een kans en groeimarkt, in plaats van een risico. Dan zou jij als adviseur ook een heel actieve rol kunnen spelen in advies en bemiddeling van dergelijke leningen.

De rente over een VvE-lening is in beginsel ook pro rata aftrekbaar bij de VvE-leden, hoewel veel leden dat niet weten, stelt de Vereniging Eigen Huis. Dat is echter wel een omslachtige berekening, die bovendien tegen allerlei complicaties aanloopt. Die complicaties bewaren we voor een ander bericht in de Nieuwsbrief of Erkend.