KG over bouwdepot door niet-administratieplichtige

De Kennisgroep onroerende zaken heeft een standpunt geformuleerd over de situatie dat iemand voor een nieuwbouwwoning in aanbouw een bouwdepot en lening aangaat bij een andere partij dan een ‘administratieplichtige’ zoals een bank. Een ‘administratieplichtige’ partij is een partij die verplicht is gegevens met de belastingdienst te delen.

Stel dat je een klant hebt, die een koop- aanneemovereenkomst aangaat voor de bouw van een woning. Zodra een aanvang is gemaakt met de bouw, is die woning een ‘eigen woning’ in de zin van artikel 3.111 Wet IB. Als die klant bij een reguliere geldverstrekker (bank, verzekeraar) een financiering aangaat voor die nieuwbouwwoning, dan wordt die in een depot gestort. Er kan alleen geld uit het depot gehaald worden, als vaststaat dat die betalingen gebruikt worden voor de bouw. In een goedkeurend besluit is afgesproken, dat zowel de schuld als het geld in depot gedurende maximaal 2 jaar in box 1 vallen.

De vraag is: zou je zo’n constructie ook via een familielening of lening van de BV kunnen opzetten? Het antwoord daarop is: Nee. Concreet was de vraag: stel dat je klant geld leent van een niet-administratieplichtige (zoals de ouders) en hij stort dat geleende geld op een aparte rekening (die niet is geblokkeerd), mag hij dan ook de rente over de lening aftrekken, gesaldeerd tegen de rente die hij ontvangt op de apart geopende rekening?

KG legt uit dat er in een dergelijk geval drie voorwaarden gelden voor de goedkeuring:

  • Het moet een geblokkeerde rekening zijn;
  • het depot moet geopend zijn in combinatie met de schuld; en
  • er gelden voorwaarden voor de opnames uit het depot.

Daaraan wordt niet voldaan, dus geldt de goedkeuring niet voor een constructie die niet via een administratieplichtige loopt.