Hybride taxatie
Op 1 juli 2021 gaat het verbod op de modelmatige waardebepaling in. Dit verbod geldt alleen voor waardebepalingen ten behoeve van bij banken afgesloten financieringen.
In onze vorige nieuwsbrief noemden we al dat NHG als alternatief hiervoor de hybride taxatie (‘desktoptaxatie’) gaat toestaan. En dat de NRVT de Bureauwaardering introduceert als hybride taxatievorm. Maar nog voor het zover is, klinken er zorgen en is er kritiek: de Vereniging Eigen Huis (VEH) constateert dat de bankensector en de taxatiebranche nog geen overeenstemming kunnen vinden over de inrichting van de hybride taxaties. Dat schreef VEH in een brief aan Minister Ollongren op 26 mei 2021. Dit kan er toe leiden dat deze goedkopere tussenvorm nog niet in de praktijk toepasbaar zal zijn. Huizenkopers of -verbouwers kunnen hierdoor op hoge kosten worden gejaagd, als ze een financiering nodig hebben van een bank. Juist mensen die een fikse overwaarde hebben en een relatief kleine verbouwing willen bijlenen, zouden onnodig hoge taxatiekosten moeten maken, als overeenstemming uitblijft.
Volgens VEH worden individuele taxateurs vanuit de branche ontmoedigd om mee te werken aan bepaalde hybride taxaties. De Bureauwaardering van NRVT zou wel worden aangeprezen, maar die is vele malen duurder dan andere hybride taxaties. VEH pleit dan ook voor ingrijpen door de politiek: die moet de impasse doorbreken vóór 1 juli 2021. Bij het ter perse gaan van deze nieuwbrief, is dit nog niet het geval.
Fysieke taxatie
Ondertussen staat de ingangsdatum voor het nieuwe model taxatierapport woonruimte (de fysieke taxatie) op losse schroeven. Dit nieuwe taxatiemodel voor de fysieke taxatie is uitgebreid en zou ook vanaf 1 juli 2021 gehanteerd moeten worden. Door de uitbreiding, die mede door De Nederlandsche Bank is afgedwongen, zouden de kosten ervan hoger uitvallen. De Tweede Kamer vindt dit ongewenst. Er is een motie aangenomen om verplicht gebruik van dit nieuwe model voor de fysieke taxatie uit te stellen tot er een oplossing is gevonden om de kosten hiervan te drukken. Juist omdat de modelmatige waardebepaling voor banken vanaf die datum ook verboden wordt, zou een kleine verhoging van de hypotheek al tot relatief hoge kosten kunnen leiden. In veel gevallen is bovendien een hybride taxatie niet mogelijk, omdat daarin de waarde na verbouwing niet genoemd staat. De minister heeft de motie ontraden, maar moet op zoek naar een oplossing om aan de wens van de Kamer tegemoet te komen.
Zowel op het gebied van hybride taxaties als de fysieke taxaties speelt dus het een en ander. Dit laat echter onverlet dat gebruik van de modelmatige waardebepaling door banken vanaf 1 juli 2021 echt verboden is. Uitstel daarvan is niet mogelijk, omdat dit een door de Europese Bank Autoriteit opgelegde datum is. De Tweede Kamer gaat hier niet over. Voor niet-bancaire geldverstrekkers blijft de modelmatige waardebepaling gewoon mogelijk.
Door de aangenomen motie kan wellicht vanaf 1 juli 2021 nog wel gebruik gemaakt worden van het nu nog toegepaste model taxatierapport woonruimte, dat iets minder kost dan het model dat eigenlijk vanaf 1 juli 2021 gebruikt zou moeten worden.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven naar inzicht van 9 juni 2021. Stichting Erkend Hypotheekadviseur heeft bij het schrijven en redigeren van dit artikel de nodige zorgvuldigheid betracht. Stichting Erkend Hypotheekadviseur is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de schade die ontstaat als gevolg van eventuele onjuistheden in deze tekst.