NHG past werkgeversverklaring aan vanwege IKB
13
mrt
2024
Toen NHG op 1 november 2023 de nieuwe V&N 2024 publiceerde, was de nieuwe werkgeversverklaring een van de opvallende wijzigingen. Al snel na publicatie, heeft NHG via diverse presentaties de nieuwe V&N uitgelegd. Daarbij zijn veel kritische vragen gesteld over de invulling van het IKB (individueel keuze budget of flexibel budget), zoals dat op de nieuwe werkgeversverklaring is benoemd.
Eén van de eisen die werden gesteld, was dat het IKB alléén in geld uitgekeerd mocht worden, om meegenomen te kunnen worden als toetsinkomen. Nu steeds meer werkgevers (waaronder de overheid) een steeds groter deel van het inkomen onder het IKB plaatsen, kon deze eis voor problemen zorgen. Vakantiegeld dat ook als vrije dagen kon worden opgenomen, zou immers niet als toetsinkomen mee mogen tellen op grond van de letterlijke voorwaarde van NHG.
NHG heeft gesteld dat er geen inhoudelijke wijzigingen zijn beoogd met de nieuwe werkgeversverklaring, waardoor vakantiegeld als onvoorwaardelijk loonbestanddeel toch mocht worden meegenomen. Maar de uitleg ‘alleen uitkeringen in geld’ en ‘vakantiegeld mag altijd meegenomen worden’ zijn simpelweg tegenstrijdig als er een keuze is.
Werkgeversverklaring per 1 maart 2024 aangepast
In overleg met de AFM heeft NHG nu de werkgeversverklaring aangepast. Waar eerder stond: ‘alleen in geld uitgekeerd’ staat nu ‘in geld uitkeerbaar’. Dat betekent dat vaste, onvoorwaardelijke loonbestanddelen die in het IKB vallen, dus wel meegenomen kunnen worden als toetsinkomen, zolang de optie bestaat dat die IKB-onderdelen in geld uitkeerbaar zijn. De eis dat er geen vast bestedingsdoel mag zijn, blijft wel van kracht.
Erkend-artikel maart 2024
Harrie-Jan van Nunen heeft in de recente editie van Erkend (pagina 26) duidelijk gemaakt waar de knelpunten zitten in de werkgeversverklaring (model januari 2024). Hij kon toen nog niet weten dat daags na verzending van het blad, een aanpassing in de werkgeversverklaring zou worden doorgevoerd. Daarom was het artikel al gedateerd, voordat het bij u op de mat belandde. Dat kan gebeuren. Toch is het artikel nog steeds zeker de moeite van het lezen waard! Het blijft interessant om te lezen hoe geldverstrekkers in de praktijk omgaan met het meenemen van het IKB als toetsinkomen. Lees het echter wel met in het achterhoofd de wetenschap dat de werkgeversverklaring inmiddels is aangepast.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven naar inzicht van 10 maart 2024. Stichting Erkend Hypotheekadviseur heeft bij het schrijven en redigeren van dit artikel de nodige zorgvuldigheid betracht. Stichting Erkend Hypotheekadviseur is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de schade die ontstaat als gevolg van eventuele onjuistheden in deze tekst.