Relevante jurisprudentie, ESG- en Beleidsontwikkelingen (6 A-punten)
Van de Erkend Financieel Adviseur wordt verwacht dat hij een breed financieel advies kan geven. In opleidingen is veel aandacht voor specifieke onderwerpen, zoals de eigenwoningregeling. Andere onderwerpen die wel relevant zijn voor de praktijk, worden minder snel in opleidingen opgenomen. Dit kunnen inhoudelijke wetswijzigingen zijn, maar ook bepaalde trends in de markt. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de veranderende arbeidsmarkt (gestegen aantal zzp’ers), het woningtekort of vergrijzing. Uiteraard speelt ook verduurzaming een belangrijke rol door alle ontwikkelingen heen.
Met dit PE-programma biedt SEH de deelnemers de mogelijkheid om kennis te nemen van diverse onderbelichte aspecten in andere programma’s.
De hoofd-leerdoelen die SEH voorschrijft, zijn:
- ESG
- Jurisprudentie
- Standpunten en Besluiten
ESG
ESG staat voor Environmental, Social & Governance. Onder deze term scharen wij alle daarmee samenhangende ontwikkelingen die relevant zijn voor de EFA. Van de opleiders wordt verwacht dat zij dit onderwerp over de breedte van de adviespraktijk meenemen.
Voorbeelden van onderwerpen die daarbij aan bod komen, zijn:
- Klimaatrisico’s
- Ontwikkelingen verduurzaming woningen
- Uitvragen ESG-voorkeuren klant
- Afnemende fiscale voordelen groen beleggen
Jurisprudentie
Er is veel actuele jurisprudentie die interessant zijn voor de EFA. SEH geeft hiervan geen lijst met jurisprudentie. Wij laten aan de opleiders over welke jurisprudentie zij relevant achten. In dit onderdeel wordt een brede insteek gehanteerd. Alle instanties worden meegenomen (denk aan Kifid, Gerechtshoven/Hoge Raad, AFM, maar ook bijvoorbeeld Tuchtrecht banken en andere geschilleninstanties). De verbreding ziet daarnaast op de onderwerpen en producten waarover de jurisprudentie gaat. De EFA is actief in hypotheken, maar ook in vermogensopbouw, consumptieve kredieten en (aanpalende) inkomens- en schadeverzekeringen.
En de te behandelen jurisprudentie gaat niet alleen over zorgplicht, maar bijvoorbeeld ook over andere rechten en plichten van consument, adviseur en aanbieder.
Standpunten en besluiten
De Belastingdienst publiceert sinds 30 maart 2023 de standpunten van de diverse Kennisgroepen. Hoewel het gaat om uitleg van bestaande wetgeving, krijgen deze standpunten dezelfde status als ‘beleid’. De standpunten geven vaak inzicht in fiscale twijfelgevallen en vullen soms grijs gebied in wetgeving in die relevant is voor de praktijk van de EFA.
Naast de KG-standpunten, zijn er ook andere relevante invulling van wetgeving, zoals officiële besluiten.
In dit onderdeel krijgt de deelnemer een overzicht van voor zijn praktijk relevante actuele standpunten en besluiten. Daarbij wordt de brede praktijk bedoeld: niet alleen standpunten over de eigenwoningregeling, maar ook over bijvoorbeeld lijfrenten of fiscaal partnerschap in zijn algemeen, worden hierin meegenomen.
GEÏNTERESSEERD?
Bent u geïnteresseerd in het volgen van de SEH PE-training over Relevante jurisprudentie, ESG- en Beleidsontwikkelingen? Ga dan naar de SEH Bijeenkomstenkalender om deze training te boeken bij het opleidingsinstituut van uw keuze.
Let op: u volgt deze training voor 6 A-punten. Om aan uw SEH PE verplichting voor 2025 te voldoen (totaal 12 punten), dient u dan nog 6 punten via trainingen, bijeenkomsten of e-learning in de A- of B-categorie te behalen. Lees hier meer over de invulling van de flexibele SEH PE.
Ga naar de SEH Bijeenkomstenkalender