Inloggen
Kennisbank

Toezichthouders en de krediet- en woningmarkt

17 feb 2022

Januari is traditioneel een maand waarin diverse marktpartijen aangeven waarop de focus komt te liggen binnen hun takenpakket. Bij ‘marktpartijen’ kunt u denken aan bijvoorbeeld de Belastingdienst, maar ook bij toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Twee van deze toezichthouders leggen een focus mede op een terrein waarin u ook een rol heeft. Het gaat om de AFM en de ACM.

AFM-toezicht
In de Agenda 2022 heeft de AFM diverse marktontwikkelingen opgetekend. Ook zijn er in brede zin diverse aandachtspunten genoemd. In de ‘kleine lettertjes’ is echter specifiek genoemd dat er een focus komt op overkreditering. Dit geldt zowel voor Consumptief als Hypothecair krediet.

De AFM over Consumptief krediet: “Voor consumptieve kredieten zijn in 2021 nieuwe leennormen van kracht geworden die consumenten beter beschermen tegen overkreditering. In 2022 wordt nadrukkelijk ingezet op de toetsing van aanbieders, of zij voldoen aan de nieuwe leennormen, en het veilig verstrekken van (nieuwe soorten) kleine kredieten.”

Specifiek over de hypothecaire leennormen, zal de AFM in 2022 een vervolgonderzoek doen naar overkreditering door aanbieders. Binnen dit vervolgonderzoek ligt de focus op onjuiste toepassing van uitzonderingen op de leennormen, onjuiste toepassing van maatwerk en het niet juist rekening houden met lopende financiële verplichtingen zoals studieleningen.

ACM-toezicht
Iets minder direct binnen uw werkgebied, maar toch interessant is de focus van de ACM in 2022. Ook de ACM heeft meerdere aandachtspunten dit jaar, maar één daarvan is de woningmarkt. Door de krapte op de woningmarkt, is het voor veel mensen lastig aan een woning te komen. Hoewel de ACM hier een bescheiden rol in speelt (naar eigen zeggen), komt er een focus op bescherming van consumenten tegen oneerlijke praktijken door aanbieders op de (huur- en koop-) woningmarkt. Ook zal de ACM onderzoek doen of verstoringen van de mededinging bijdragen aan de krapte op de woningmarkt.
In 2022 gaat de ACM onder meer:

  • Een marktstudie uitvoeren naar de marktmacht op de grondmarkt, met bijzondere aandacht voor ‘stalled sites’, grond waarop wel mag maar niet wordt gebouwd;
  • Toezicht op huurbemiddelaars en makelaars aanscherpen, om onterechte bemiddelingskosten aan te pakken. Daarnaast gaat zij via haar consumentenloket ACM ConsuWijzer meer voorlichting geven aan woningzoekenden over welke kosten een huurbemiddelaar wel en niet in rekening mag brengen.

Voor uw praktijk maken deze aandachtspunten van toezichthouders hopelijk niet uit: als u uw zaken goed op orde heeft, heeft u immers niets te vrezen. Het onderzoek naar stalled sites zou ertoe kunnen leiden dat er sneller meer bouwgebieden worden aangewezen, waar ook financieringen voor nodig zijn. Mogelijk geldt dat ook voor uw regio.