Inloggen
Kennisbank

Studieschulden staan opnieuw op de agenda van de AFM

20 mei 2021

De AFM heeft opnieuw gepleit voor centrale registratie van studieschulden (DUO-leningen). Het liefst bij BKR, zodat alle schulden op dezelfde plek geregistreerd staan. Er zijn meer mensen met een studieschuld en die wordt bovendien gemiddeld steeds hoger.

Potentiële kopers met een studieschuld, kunnen deze nu nog makkelijk verzwijgen, waardoor ze later mogelijk in de problemen komen. Het NIBUD heeft zich achter de mening van de AFM geschaard. Demissionair minister van Onderwijs van Engelshoven, heeft via Twitter aangekondigd dit niet te zullen doen. Haar redenering is dat dit afschrikwekkend werkt. Dit argument komt ietwat bevreemdend over, gezien het feit dat een aanvrager verplicht is de studieschuld te vermelden. Doet iemand dat niet, dan maakt hij zich schuldig aan fraude. De gevolgen daarvan zijn nog veel verstrekkender, nog los van het feit dat een schuld de betalingscapaciteit feitelijk ook negatief beïnvloedt.

De aanbeveling van de AFM is niet verrassend. Zij heeft vaker aangegeven wat het belang is van registratie van studieschulden. De AFM komt, samen met DNB, jaarlijks met een ‘wensenlijstje’ om knelpunten in wetgeving met betrekking tot hun toezichthouderstaken weg te nemen.  DNB pleit dit jaar onder meer voor aanpassing van het Beleggerscompensatiestelsel.