Inloggen
Kennisbank

Gemeenten sorteren voor op opkoopverbod

17 jun 2021

De Woningwet wordt aangepast. De Tweede Kamer heeft op 10 maart 2021 al ingestemd met de wetswijziging, die onder meer inhoudt dat gemeenten een verbod op het opkopen van woningen kunnen instellen, voor partijen die deze woningen willen verhuren. Buy-to-let wordt hierdoor dus onmogelijk in die gemeente of in bepaalde wijken. De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over de wetswijziging. De beoogde inwerkingtredingsdatum is 1 januari 2022.

 

Het Financieel Dagblad zocht gemeenten die van plan zijn gebruik te maken van de mogelijkheid van een opkoopverbod. Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Haarlem geven aan hier direct gebruik van te willen maken en dus begin 2022 al een opkoopverbod in te voeren. Ook gemeenten als Leeuwarden, Groningen en Zaanstad bereiden een opkoopverbod voor. De hoop is dat hiermee de krapte op de woningmarkt zal worden verkleind, dan wel de extreme prijsstijgingen van woningen wordt getemperd.

Steeds meer geldverstrekkers bieden buy-to-let-hypotheken aan. Als de wetswijziging ingaat, zal het in steeds minder gemeenten mogelijk worden hier gebruik van te maken. Overigens proberen veel gemeenten nu al om het opkopen van woningen om die te verhuren tegen te gaan, door een opsplitsverbod (verbod op ‘verkamering’) te hanteren. Dit instrument heeft een gemeente nu al.

Er is ook kritiek op het opkoopverbod: het kan ertoe leiden dat de huren juist omhoog gaan, omdat er minder huurwoningen beschikbaar zullen zijn. En dat het middel ook het onbedoelde effect heeft, dat ouders niet meer een woning kunnen kopen om die aan hun studerende kind te verhuren.