Inloggen
Kennisbank

NHG: wijzigingen V&N 2020-2

14 mei 2020

De volgende belangrijkste wijzigingen treden in werking met ingang van 1 juni 2020 en gelden alleen voor leningen waarop een bindend aanbod op of na 1 juni 2020 is uitgebracht:

  • Introductie van de betaling verwachte verlies: hoewel de V&N 2020-2 in werking treden per 1 juni 2020 kunnen geldverstrekkers echter met ingang van 31 maart 2020 al gebruik maken van het recht op een betaling verwachte verlies, voor zowel nieuwe als lopende leningen met NHG.
  • Beperking van de te maken kosten bij oversluiten en aanvullende leningen: Wanneer er een lening aangevraagd wordt bij NHG en er sprake is van een oversluiting of aanvullende lening, dan mogen de totale kosten niet hoger zijn dan de van toepassing zijnde kostengrens. Dit houdt dus bijvoorbeeld in, dat de over te sluiten of bestaande leensom samen met de uit te voeren kwaliteitsverbetering niet meer mag bedragen dan de kostengrens. Hierbij is het wel toegestaan om de aanvullende kosten zoals boeterente en advieskosten buiten deze kostengrens te laten. De klant zal deze dan wel uit eigen middelen moeten voldoen omdat dit niet mee gefinancierd kan worden. Hiermee wordt oversluiten nog meer in lijn gebracht met aankopen.
  • Boeterente mag niet meegefinancierd worden bij aanvullende lening: Dit was al niet toegestaan, maar stond nog niet expliciet genoeg in de V&N.
  • Bij het oversluiten van een SVn lening via een aanvullende lening is geen borgtochtprovisie verschuldigd en hoeft er geen LTI toets of LTV toets uitgevoerd te worden: NHG ziet het oversluiten van een SVn Starterslening naar de andere geldverstrekker als een zuivere oversluiting van een lening met NHG naar NHG en hiervoor gelden dezelfde (toets)voorwaarden.

 

Ander NHG-nieuws:

  • Verdiepende vragen bij toetsing inkomen zelfstandigen: De NHG heeft in overleg met rekenexperts, geldverstrekkers, NVB en Verbond van Verzekeraars verdiepende vragen toegevoegd aan de procedure voor toetsing van het inkomen van zelfstandigen. Met als doel dat een verantwoorde financiering mogelijk blijft in de coronacrisis. Het toetskader blijft verder ongewijzigd.
  • NHG staat betalingsachterstand tot 9% toe met behoud van garantie: Consumenten die hun hypotheeklasten niet meer kunnen dragen vanwege de corona-uitbraak, mogen tot maximaal 9% betalingsachterstand oplopen met behoud van NHG. Deze mogelijkheid, de zogenoemde Woonlastenfaciliteit (WLF), geeft geldverstrekkers de ruimte om oplossingen aan te bieden zonder dat die het vangnet van de hypotheekgarantie in gevaar brengen. Aan het inlopen van de achterstand worden geen algemeen geldende eisen gesteld.
  • NHG Beheertoets ook voor niet-NHG leningen: De NHG Beheertoets kan nu ook gebruikt worden voor niet-NHG leningen. De toets geeft antwoord op de vraag of na een ingrijpend ‘life event’ de lening nog betaalbaar is. Op basis van de uitkomst van de Beheertoets wordt bepaald of er een financiële noodzaak is voor de verkoop van de woning en hoe de lening geherstructureerd kan worden. De maximale maandlast voor de geldnemer wordt bepaald op basis van de Nibud-normen voor verantwoord lenen. Hierin wordt onder meer rekening gehouden met: het inkomen, het vermogen, financiële verplichtingen en rente.