Inloggen
Kennisbank

Kabinet wil aanvullende hypotheek t.b.v. verduurzaming zonder advies stimuleren

16 jan 2020

Minister Knops heeft op 17 december 2019 een brief naar de Kamer gestuurd, die gaat over hoe woningeigenaren in staat worden gesteld om hun huis te verduurzamen. In deze brief meldt de minister onder andere dat de drempels voor het verhogen van de hypotheek voor verduurzaming worden verlaagd.

Knops schrijft dat het een logische route is om verduurzamingsmaatregelen te financieren door de hypotheek te verhogen. Zijn voornemen is de verplichte kennis- en ervaringstoets voor het verhogen van een hypotheek via ‘execution only’ (een hypotheek afsluiten rechtstreeks via de aanbieder, zonder hypotheekadvies) te schrappen.

De minister schrijft in de Kamerbrief, dat “door het schrappen van de kennis- en ervaringstoets naar verwachting meer kredietverstrekkers de verhoging van de hypotheek voor verduurzaming via ‘execution only’ zullen gaan aanbieden en de kosten voor het verhogen van de hypotheek voor veel consumenten verlaagd zullen worden. Door de lagere afsluitkosten zal de drempel om de hypotheek te verhogen voor verduurzaming lager worden. De kredietverstrekker moet wel altijd de kredietwaardigheid van de consument beoordelen. Ook bij kredietverlening via ‘execution only’ blijft zo gewaarborgd dat het aanvullend krediet verantwoord is”, aldus minister Knops.