Inloggen
Kennisbank

Minister Hoekstra (Financiƫn): geen reden voor strengere hypotheekregels

15 apr 2019

Minister Hoekstra schrijft aan de Tweede Kamer (zie pagina 16: antwoorden op de vragen 9, 10 en 11), dat hij op dit moment geen reden ziet voor strengere hypotheekregels. In de afgelopen jaren zijn afdoende maatregelen genomen, volgens Hoekstra.

Het recente pleidooi van DNB voor een verdere verlaging van de LTV-limiet en verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek lijkt daarmee voorlopig van de baan. Wel informeert de minister dat hij de ontwikkeling van LTV en LTI blijft monitoren.

Hoekstra zegt bovendien tevreden te zijn met de constructieve houding van de sector bij de aanpak van aflossingsvrije hypotheken. Het aandeel van de aflossingsvrije schuld in de totale hypotheekschuld is nog altijd hoog, zegt Hoekstra. “Veel aflossingsvrije hypotheken lopen pas over 15 tot 20 jaar af. Het is daarom goed dat kredietverstrekkers, samen met de toezichthouders, nu al aan de slag zijn om eventuele risico’s voor consumenten in kaart te brengen en klanten een bewuste keuze te laten maken over hun aflossingsvrije hypotheek”, aldus de minister.