Inloggen
Kennisbank

Minister Hoekstra: Geen verbod op negatieve spaarrente

12 dec 2019

Er moet snel een verbod komen op negatieve spaarrente voor particulieren. Dat schrijft de Consumentenbond in een brandbrief aan minister Hoekstra van Financiën. Minister Hoekstra vindt het op dit moment niet nodig om een wettelijk verbod in te voeren op negatieve rente. Dit laat hij weten in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer.

Volgens Hoekstra hebben de Nederlandse banken de nadelen van negatieve rente voor gewone spaarders en de zorgen die hierover leven scherp op het netvlies. Uit hun publieke opmerkingen maakt hij op dat zij niet van plan zijn om in de voorzienbare toekomst over te gaan tot een negatieve rente voor gewone spaarders en dat zij goed oog hebben voor het grote belang van financiële stabiliteit. Verder zijn er vooralsnog voldoende mogelijkheden voor de gewone spaarder om te sparen bij banken die geen negatieve spaarrente hanteren. Hieruit trekt Hoekstra de conclusie dat het op dit moment niet nodig is om een wettelijk verbod in te voeren op het aantrekken van gelden tegen een negatieve rente, maar mogelijk in de toekomst wel. Als spaarders niet meer voldoende mogelijkheden hebben om naar een bank te gaan die geen negatieve rente rekent, volgen er eventueel wel stappen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 80% van de Nederlanders bij een negatieve spaarrente zijn spaargeld van de bank zal halen. Daarvan geeft een grote groep aan dat ze dat geld thuis zal bewaren. België kent al een verbod op negatieve spaarrentes en Duitsland onderzoekt er één, en ook Nederlandse spaarders verdienen zo'n bescherming. 93% van de leden van de Consumentenbond zou zo'n verbod in ieder geval toejuichen.

ABN Amro belooft geen negatieve spaarrente te rekenen voor klanten met minder dan € 100.000 euro op hun spaarrekening. De toezegging heeft betrekking op ongeveer 95% van de klanten. De Volksbank laat weten onderzoek te doen naar “spaarrentescenario’s” samen met klanten. ING doet geen uitspraken over toekomstige ontwikkelingen. De Rabobank liet weten er alles aan te doen om een negatieve spaarrente te voorkomen.