Inloggen
6_Ik-ben-erkend

ZO BLIJFT U ERKEND FINANCIEEL ADVISEUR

Juridische valkuilen bij woningbezit in relaties (6 A-punten)

Er zijn diverse juridische aspecten aan het eigenwoningbezit. Die aspecten kunnen grote ongewenste gevolgen hebben, hoewel die vaak pas aan het licht komen op een moment dat er iets gebeurt. Dan is het vaak al te laat om onbedoelde gevolgen weg te nemen.

Vermogensverschuivingen en inkomensverhoudingen tijdens relaties

Een hypotheekadviseur wordt regelmatig geconfronteerd met klanten die tijdens de relatie geld vermengen. Vermengen kan bijvoorbeeld in de volgende situaties plaatsvinden:

  • Aankoop woning
  • Verbouwing
  • Aflossing of besparingen in een polis
  • Consumptieve bestedingen

Het vermengen van vermogen hoeft geen probleem te zijn. Maar meestal gebeurt dit onbewust. De gevolgen zijn vaak niet voorzien. Zelfs als er geen vermogen vermengd wordt, kunnen er juridische complicaties zijn. Bijvoorbeeld als een niet-eigenaar zich wel hoofdelijk aansprakelijk stelt voor een schuld.

Bij overlijden of bij relatiebeëindiging ontstaan daardoor regelmatig juridische procedures. Dit had voorkomen kunnen worden door goed advies bij de aanvraag voor een hypotheek. Als financieel adviseur kun je jouw klanten hierover adviseren en ze in het verlengde hiervan helpen bij het vastleggen van hun wensen in een overeenkomst. Of je kunt klanten tijdig doorsturen naar bijvoorbeeld een notaris. Door goed advies en begeleiding kunnen juridische procedures worden voorkomen.

Gehuwden menen vaak dat het vanzelf ‘goed geregeld’ is, maar vele rechtszaken bewijzen het tegendeel. Tijdens alle relaties ontstaat daarnaast financiële afhankelijkheid. Steeds minder stellen kiezen voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. In 1970 trouwden circa 130.000 stellen. Tegenwoordig is dat nog slechts circa 82.000 (inclusief geregistreerd partners). Dit brengt extra risico’s met zich mee die gedurende de relatie besproken moeten worden. In veel gevallen gebeurt dat niet of onvoldoende. Hierdoor ontstaan bij overlijden en bij relatiebeëindiging grote problemen. Een goed financieel adviseur heeft kennis van deze risico’s en zet dit thema op de agenda bij zijn klanten. Hierdoor kunnen stellen welbewuste keuzes maken waardoor problemen voorkomen kunnen worden.

Leerdoelen

In dit PE-programma komen onderstaande leerdoelen aan bod. In elk van die leerdoelen wordt antwoord gegeven op diverse vragen. Daarbij wordt verwezen naar wetsartikelen, maar die opsomming is niet limitatief. Bovendien is vooral de uitleg van rechters over die wetsartikelen van belang. Van de opleider wordt verwacht dat, waar relevant, een link naar jurisprudentie wordt gelegd.

Leerdoelen:

  1. Huwelijksvermogensrecht en vermogensrecht tussen ongehuwden – opfrissen en verdiepen
  2. Vergoedingsrechten tussen gehuwde en ongehuwde partners
  3. Schulden binnen relaties
  4. Waardering van de woning
  5. Hoe breng ik de juridische valkuilen onder de aandacht van mijn klant?
  6. Invulling van de klantwensen door de adviseur

Geïnteresseerd?

Bent u geïnteresseerd in het volgen van de SEH PE-training over Juridische valkuilen bij woningbezit in relaties? Ga dan naar de SEH Bijeenkomstenkalender om deze training te boeken bij het opleidingsinstituut van uw keuze.

Let op: u volgt deze training voor 6 A-punten. Om aan uw SEH PE verplichting voor 2024 te voldoen (totaal 12 punten), dient u dan nog 6 punten via trainingen, bijeenkomsten of e-learning in de A- of B-categorie te behalen. Lees hier meer over de invulling van de flexibele SEH PE. 

Ga naar de SEH Bijeenkomstenkalender